Президентът на Черна гора Яков Милатович в четвъртък призова за задълбочено разследване на прокопан подземен тунел към важен склад на Върховния съда в столицата на страната Подгорица. По думите му, действието е атака срещу държавата и нейната съдебна система, съобщава Fox News.

"Настоявам за пълна отговорност и пълно разкриване", каза президентът.

Изявлението му идва дни, след като беше открит тунелът, водещ от жилищна сграда до сградата на Върховния съд - от другата страна на същата улица.

В депото, което се намира в сутерена на съда, се съхраняват преписки и тонове наркотици и оръжия, иззети по време на криминални действия. Полицията подозира, че става въпрос за опит на престъпни групи да откраднат доказателства или да създадат възможен маршрут за бягство от сградата на съда.

"Надявам се, че това няма да е един от онези случаи, когато обществеността никога не получава пълната картина, настоя Милатович. Тунелът е атака срещу правосъдието и Черна гора."

Властите съобщиха, че тунелът е бил дълъг около 30 метра.

Остана неясно дали липсват доказателства. Черногорските медии съобщиха, че някои оръжия, свързани с голяма престъпна група, са били откраднати, но властите не са потвърдили информацията.

Прокурорите казаха, че издирват шестима души, заподозрени в прокопаването на тунела, и са започнали да разпитват хора във връзка със случая, включително председателя на Върховния съд. Апартаментът, откъдето е тръгнал тунелът, е бил нает преди няколко месеца, казаха те, без да идентифицират наемателя или да посочат други подробности, освен че никой не е бил вътре, когато са проверили.

Началникът на полицията в Черна гора описа разкопките в сградата на съда като операция във "филмов стил", чиято подготовка и изпълнение отне месеци.