Съдебен процес над 4 бивши ръководители на режима на „Червените кхмери", извършили геноцид против народа на Камбоджа през 1970-те години, започна в столицата Пномпен, съобщава РИА Новости.

На скамейката на подсъдимите са бившият лидер на страната Кхиеу Самфан, главният идеолог на „Червените кхмери" Нуон Чеа, бившият министър на вътрешните работи Иенг Сари, както и неговата жена Иенг Тхиритх, която е заемала поста министър на социалното осигуряване.

На всички подсъдими са предявени по 4 обвинения: престъпление против човечеството, геноцид, убийство и преследване по религиозни мотиви. От понеделник до четвъртък ще бъдат предварителните изслушвания, посветени на процедурни въпроси и в частност на огласяването на списъците със свидетели.

Генералната асамблея на ООН одобри през юни 2003 година споразумението за създаването на Извънредна съдебна палата в рамките на съдебната система на Камбоджа  за провеждане на разследване срещу „Червените кхмери" и съдебни процеси срещу нейните членове. В нея влязоха и международни, и местни съдии и прокурори.

„Червените кхмери" завзеха властта в Камбоджа начело с лидера Пол Пот през 1975 година след дългогодишна партизанска война. За три години управление те унищожиха 1,7 милиона население - 25 % градско и 15 % селско.