Международният Червен кръст и партньорите разкриват полева болница в южната част на Газа, съобщава "Ройтерс".

Целта е да се отговори на "огромното" търсене на здравни услуги след началото на израелската военна операция срещу Рафах през миналата седмица.

Част от здравните клиники преустановиха дейността си, а пациенти и медици избягаха от голяма болница, след като Израел ожесточи бомбардировките в южната част на палестинския анклав, където стотици хиляди души са потърсили убежище.

Израел нареди нова евакуация в Рафах, разширява операцията си

Израел нареди нова евакуация в Рафах, разширява операцията си

Призова жителите да се насочат към "разширената хуманитарна зона" в Ал-Маваси

"Хората в Газа се борят за достъп до медицинските грижи, от които спешно се нуждаят, отчасти поради огромното търсене на здравни услуги и намаления брой функциониращи здравни заведения. Лекарите и медицинските сестри работят денонощно, но капацитетът им е превишен", посочиха от Международния комитет на Червения кръст.

По данни на МКЧК персоналът в новото съоръжение ще може да лекува около 200 души на ден, да предоставя спешна хирургична помощ, да се справя с голям брой пострадали, както и да предоставя педиатрични и други услуги.

"Медицинският персонал е изправен пред хора, пристигащи с тежки наранявания, увеличаване на заразните заболявания, които биха могли да доведат до потенциални огнища, и усложнения, свързани с нелекувани хронични заболявания, които е трябвало да бъдат третирани дни по-рано".

МКЧК ще поддържа медицински доставки за съоръжението, а дружествата на Червения кръст от 11 страни, сред които Канада, Германия, Норвегия и Япония, ще осигурят персонал и оборудване.

Газа ревизира данните за убитите във войната

Газа ревизира данните за убитите във войната

Не всички са идентифицирани