Международната федерация на Червения кръст ще разследва близостта на руския си клон с Кремъл и политиката на управляващите в Москва. Изявлението за това идва след след среща на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК).

Засега на руския клон е разрешено да остане в организацията.

Самото проучване идва след разследване на Der Standart и консорциум от журналисти на дейността на руския ЧК, който дори помага за военното обучение на деца .

Група за надзор на Управителния съвет, която ще бъде председателствана от швейцареца Мануел Беслер, ще "оценява, идентифицира, наблюдава и ще препоръча коригиращи действия" през следващите четири месеца. От Международната организация подчертаха и основните принципи на Червения кръст: "неутралност, независимост и безпристрастност".

Степента, в която Руският червен кръст нарушава тези принципи, беше описана в серия от разследвания - организацията в Русия подкрепя военното обучение на деца и младежи, отличава оръжейни заводи, а няколко членове на Управителния съвет възхваляват открито нападението срещу Украйна. Цитират се думи на един от членовете на управителния съвет на Руския червен кръст пожелава на войниците "победа, победа, победа на всички фронтове".

Самият ръководител на Руския червен кръст дълги години е бил член на организацията "Общоруски народен фронт". Тази организация събира дарения за войниците на фронта и притежава авторските права върху въздесъщата буква Z - символът, с който Русия обозначава своите танкове и който от февруари 2022 г. стана символ на подкрепа за нападението над Украйна.

През 2023 г. организацията изключи Беларуския червен кръст и защото ръководителят й носи същия Z на облеклото си и подкрепя отвличането на украински деца. На сродната руската организация обаче е позволено да остане, въпреки че обвиненията срещу нея са поне толкова сериозни. "МФЧК се опитва да се преструва, че е загрижен, но в действителност прави всичко възможно, за да защити репутацията на Руския червен кръст", заяви украинският комисар по правата на човека Дмитро Любинец в първоначалната си реакция на решението.

Според проучване на Der Standart Руският червен кръст си сътрудничи и с руската "младежка армия" - паравоенна организация, която официално се подкрепя от руското министерство на отбраната. Тя е санкционирана от Европейския съюз от 2022 г. насам. В началото на тази година Руският червен кръст се съгласи да си сътрудничи с младежкия образователен център "Артек", който се управлява от Константин Федоренко. Според ЕС именно този център организира военни лагери за деца, които са били незаконно депортирани на Кримския полуостров. Санкциониран е и от САЩ, и ЕС.

Така на практика може да се окаже, че Руският червен кръст си сътрудничи с организация, която има отношение директно към престъплението, за което Международния съд в Хага издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и на детския омбудсман Мария Лвова-Белова.

Въпросът защо Руският червен кръст е третиран по различен начин от беларуския остава отворен.

В действителност МФЧК има комитет за разследване на обвинения срещу национални организации - "Комитет за съответствие и посредничество". Именно той разследва обвиненията срещу беларуския клон, но руският сега ще бъде разглеждан от друга комисия, която не е била предвидена в устава. Любопитното е, че Павел Савчук, ръководител на руския клон, е член на самата комисия, която е взела решението за тази странна процедура. Савчук е избран след началото на руската инвазия, както след клането в Буча. "Докато целият свят обсъждаше зверствата, извършени от руската армия, членовете на Международната федерация на Червения кръст избраха ръководителя на Руския червен кръст за член на комитета", критикува неотдавна украинският комисар по правата на човека Лубинец.

Украйна отдавна е включила Савчук в списъка си със санкции и призовава други правителства да последват примера ѝ. Тази седмица Савчук беше и в Женева, Швейцария на срещата на Международната федерация на Червения кръст, ФЧК, но не пожела да отговори на въпросите на журналистите.

Решението от последните дни засилва натиска върху организацията, която се финансира от дарения. Основни донори са фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, ООН, правителството на САЩ, Комисията на ЕС и няколко европейски правителства като тези на Швейцария и Германия. И верояно всички те имат въпроси към Международната федерация на Червения кръст.