ЦРУ е използвало мъчения при разпити на задържани, заподозрени за терористични действия. Това се посочва в доклад на Червения кръст, част от който е бил разпространен днес, съобщава БиБиСи.

Данните са в резултат на показанията на 14 задържани, които са престояли в тайни затвори на ЦРУ. Те са били разпитвани, след като са били преместени в затвора Гуантанамо през 2006 година.

Червеният кръст има значителна международна роля в следенето правата на задържаните. Организацията обаче нямаше достъп до арестантите преди тяхното прехвърляне в Гуантанамо.

Сред задържаните от ЦРУ е и Халид Шейх Мохамед, ключова фигура в Ал-Кайда. По думите му, агентите на ЦРУ са му казали, че ще го отведат до смъртта и ще го върнат обратно.

В изтеклата в медиите информация от доклада за изброени някои от жестоките методи, използвани при разпитите. Сред тях са мъчения с вода, лишаване от сън и храна, завързване и поставяне в затворени малки пространства, побой. Всички мъчения са били така преценени, че да не оставят никакви следи по тялото на задържания.

Припомняме, вече бившият президент Джордж Буш по време на мандата си неколкократно отричаше агентите на ЦРУ да са прилагали подобни методи при разпитите си. Скоро стана ясно, че централното разузнавателно управление на САЩ е унищожило 92 касети със записи от разпити на заподозрени по обвинения за тероризъм.