Опозиционната Чешка социалдемократическа партия иска Конституционният съд да провери законността на договораза разполагане на част от система за противоракетна отбрана (ПРО) на САЩ.

Искането е обявено от председателя на Долната камара на чешкия парламент Любомир Заоралек,цитиран от РИА Новости.

„Двата договора за разгръщане на радари на ПРО, сключени от правителството на Мирек Тополанек, трябва да бъдат разгледани от Конституционния съд", заявява Заоралек след като депутатите започнаха да обсъждат документа.

"Социалдемократите трябва да разполагат с време и договорът трябва да бъде осветлен", посочва Любомир Заоралек.

Депутатите пристъпиха към дебати по основния договор за ПРО и договора за пребиваването на американски военнослужещи на територията на Чехия, във военния полигон Барди - SOFA.

Припомняме, договорът за разполагане на ПРО бе подписан от държавният секретар Кондолиза Райси министъра на външните работи на Чехия Карел Шварценберг. През септември бе сключен и вторият договор - SOFA.

Според социологически проучвания 70% от гражданитена Чехия са против ПРО базата на територията на страната си.

ПРО-то раздели и политическите партии на два лагера - Гражданската демократическа партия подкрепя договора, но тя няма мнозинство в парламента. Част от депутатите от Партията на зелените, които влизат в управляващата коалиция, обаче са против загръщането на американско ПРО.

Най-голямата опозиционна партия на социалдемократите ще гласува против, а чешките комунисти настояват за провеждането на референдум, но също биха гласували против.

В случай на успех при гласуването в парламента правителството на Тополанек ще може да ратифицира договора през 2009 година.

По подобен начин депутатите от Гражданската демократична партия направиха проверка в Конституционния съд на Лисабонския договор и функционирането в ЕС.