Нови мотиви към жалбата си срещу Договора от Лисабон ще внесат в чешкия Конституционен съд до края на седмицата групата сенатори от гражданските демократи.

Това пише в днешния си брой изданието "Лидове новини".

Припомняме, молбата на 17 сенатори беше внесена на 29 септември, а по-късно отхвърлена от съда, който обаче все още не се е произнесъл официално.

Става въпрос за Римския договор, респективно лисабонските точки към този договор, казва говорител на групата Иржи Оберфалцер пред Лидове новини.

Договорите от Рим са подписани на 25 март 1957 г. в Рим. С първия договор се създава Европейската икономическа общност (ЕИО), а с втория - Европейска общност за атомна енергия (Евратом).

Припомняме, до момента чешкият президент Вацлав Клаус отлагаше подписването на Лисабонския договор с решението на Конституционния съд. След като реши, че това явно няма да бъде в негова полза, реши да поиска допълнителни условия в Договора от Лисабон, свързани с Хартата за правата на човека.

Междувременно тази седмица стана ясно, че правителство на Чехия е готово да преговаря с ЕС за условията, поставени от президента Вацлав Клаус.

Президентът обаче трябва да обещае еднозначно, че ако условието му бъде изпълнено и Конституционният съд се произнесе положително за документа, той без отлагане ще подпише.