Чешкият премиер Петер Фиала обяви във вторник, че ще предложи на президента освобождаването на министъра на развитието Иван Бартош. Това решение идва след критики към Бартош за проблеми в дигитализацията на системата за издаване на разрешителни за строеж, въведена през юли. Официално президентът Петер Павел трябва да одобри отстраняването му, предава Ройтерс.

Фиала заяви, че промяната ще влезе в сила от 30 септември, след като Бартош обяви намерението си да подаде оставка като председател на Пиратската партия след слабите резултати на партията на регионалните избори през уикенда. Министърът на развитието е изправен пред сериозни критики от държавни администратори, строители и архитекти заради проблеми с внедряването на новата система.

Въпреки оставката на Бартош, премиерът Фиала похвали двама други министри от Пиратската партия, включително министъра на външните работи Ян Липавски, който е ключов поддръжник на силната проукраинска политика на правителството. Фиала уточни, че иска Пиратската партия да предложи нов кандидат за поста министър на развитието.

Пиратската партия, която има само четири места в 200-членната долна камара на чешкия парламент, все още не е коментирала решението.

Чешкият президент призова Киев да признае загубата на някои територии "от години"

Чешкият президент призова Киев да признае загубата на някои територии "от години"

Украйна настоява за връщане на границите от 1991 г.