Киев трябва да признае, че някои украински територии може да останат под руски контрол в продължение на години, заяви чешкият президент Петр Павел в интервю за The New York Times.

Държавният глава нарече подобен сценарий "най-вероятният изход от войната".

Павел призова украинските власти да "оценят реалистично" перспективите за връщане на териториите, като отбеляза, че светът се уморява от конфликта.

Павел и преди е признавал, че Киев няма да може да си върне пълния контрол над териториите по време на мирните преговори с Русия. Някои от тях вероятно ще останат под руски контрол за дълго време, а западните държави няма да признаят новите граници, смята той.

Според чешкия президент обаче Украйна може да бъде приета в НАТО и в този си вид.

Украйна настоява за връщане на границите от 1991 г. и изтегляне на руските войски отвъд тях, за да се сложи край на конфликта. Украинският президент Володимир Зеленски заяви предишния ден, че Киев работи по план, въз основа на който ще преговаря с Русия.

Чехия вече печели от украинските бежанци

Чехия вече печели от украинските бежанци

Добри данни за Прага

През юни руският президент Владимир Путин назова условията за прекратяване на огъня и започване на мирен процес с Украйна. Основните от тях бяха изтеглянето на украинските войски от територията на новите региони на Русия и отказът на Киев да се присъедини към НАТО.

След нахлуването на ВСУ в Курска област Кремъл заяви, че тези предложения не са отменени, но Москва няма да разговаря с Киев в момента. "На този етап, предвид тази авантюра, няма да разговаряме", заяви президентският съветник Юрий Ушаков.