Чешкото коалиционно правителство оцеля след парламентарен вот на недоверие, след като опозицията обвини управляващите в некомпетентност, съобщава Асошиейтед прес.

Само 81 опозиционни депутати в 200-местната долна камара на парламента гласуваха за освобождаването на петпартийното правителство, ръководено от премиера Петр Фиала, което има мнозинство. Гласуването се проведе след дебат, продължил 25 часа.

Основното опозиционно центристко движение ANO, водено от милиардера Андрей Бабиш, обвини правителството, че не прави достатъчно, за да помогне на хората да се справят с растящата инфлация, предизвикана от високите цени на енергията, и че отказва да комуникира с опозицията относно плановете си, наред с други въпроси.

Правителството отхвърли обвиненията и постави под съмнение момента на вота, който се проведе дни преди втория тур на президентските избори. Бившият министър-председател Бабиш, се изправя в събота на балотаж на президентските избори срещу пенсионирания армейски генерал Петър Павел.