Полицията в Мароко е арестувала група от българи и иранци, за които се твърди, че са свързани с мрежа за контрабанда на мигранти, съобщиха властите в страната, цитирани от АФП и БГНЕС.

Служители на международното летище в Казабланка са задържали четирима български граждани и трима иранци "за предполагаеми връзки с международна мрежа за трафик на хора", се казва в изявление на разследващите.

Гражданите на Иран са били заловени в опит да стигнат до Испания с фалшиви документи. Твърди се, че българите са участвали в планирането на опита за нелегална миграция.

Близо 50 мигранти се удавиха край бреговете на Мароко

Близо 50 мигранти се удавиха край бреговете на Мароко

Потъналата лодка е плавала към Канарските острови

Мигрантите, предимно от Африка на юг от Сахара, редовно използват Мароко като отправна точка към Европа.

Повече от 4000 мигранти са загинали или изчезнали при подобни опити през миналата година, най-често те губят живота си по пътя към Канарските острови, отбелязва АФП.

След години обтегнати отношения Мароко и Испания правят опити за съживяване на сътрудничеството в областта на миграцията.

По-рано този месец полицията в Мароко съобщи, че е арестувала четирима заподозрени, за които се твърди, че са помагали на хора да продават органите си, предимно в Турция, за да си платят на трафиканти.