Атака с руски дронове удариха жилищни сгради в украинския град Харков и енергийно съоръжение в околния регион в четвъртък, убивайки четирима души и прекъсвайки електричеството за 350 000 жители, казаха официални лица, цитирани от Ройтерс.

Вторият по големина град в Украйна, който се намира на около 30 км от руската граница, е чест обект на удари по време на 25-месечната война и е един от най-засегнатите, тъй като Русия поднови своите  атаки с ракети и дронове срещу енергийната система.

Губернаторът Олег Синегубов каза, че трима спасители са били убити при повторен удар, след като са стигнали до жилищен блок, ударен при една атака. Пишейки в приложението за съобщения Telegram, той каза, че 12 души са ранени, като трима са в тежко състояние.

Украинската телевизия "Суспилне" съобщи, че един от ударите е причинил сериозни щети на апартаменти на три етажа от 14-етажна сграда. В него се казва, че аварийните екипи не са могли да работят поне час от страх от нови удари.

При атаката са пострадали жилищни сгради, магазини, медицинско заведение и автомобили, съобщи прокуратурата в Харков в Telegram.

Русия е използвала най-малко 15 дрона при атаките в Харков, каза Синегубов.

Украинските военни свалиха 11 безпилотни самолета "Шахед" от 20, изстреляни по страната през нощта, съобщи Генералният щаб.

Дронове също удариха Змиевската топлоелектрическа централа в Харковска област, каза Синегубов, поддържайки натиска върху енергийна система, която беше обект на многократни атаки от въздушни удари през последните седмици.

"В Харков и районите на региона около 350 000 потребители са останали без електричество", се казва в изявление на мрежовия оператор "Укренерго".

Властите в Харков съобщават за удари в центъра на града

Властите в Харков съобщават за удари в центъра на града

Акт на руска агресия

Руските сили удариха и слънчева електроцентрала в Днепропетровска област, причинявайки пожар, който впоследствие е потушен, съобщи Министерството на енергетиката. Някои ограничения на потреблението на енергия също бяха въведени областта в четвъртък сутринта, казаха служителите.

Учебно заведение, културен център и частна резиденция в Днепропетровска област също са били ударени при атаките през нощта, каза губернаторът на региона, добавяйки, че няма съобщения за жертви.

Синегубов съобщи около обед, че Харков отново е атакуван от руската армия.

Местни медии докладваха, че в града е чута експлозия.

Военновъздушните сили на украинските въоръжени сили предупредиха за заплахата от използване на балистични ракети от руската армия.  

Вече е обявена въздушна тревога в няколко региона на Украйна, включително Харков.

Около един час по-късно Синегубов каза, че един местен жител е бил убит в резултат на дневния руски удар, нанесен в района в четвъртък в 12:47 местно време (съвпада с българското).

Според Синегубов е убит "цивилен мъж, който е бил в трактора по време на нападението".

Синегубов пише в своя телеграм канал, че ударът е нанесен "в Харковска област между населените места".

Казахстан призова гражданите си да напуснат Одеса и Харков

Казахстан призова гражданите си да напуснат Одеса и Харков

От съображения за сигурност