Четирима турски войници са били убити, а други 9 са били ранени, след като бомба е избухнала, докато те пътували в кола в населената предимно с кюрди югоизточна част на страната, съобщиха от турската армия, цитирани от „Ройтерс”.  

Армията е разположила войници, подкрепяни от хеликоптери в района, намиращ се на около 70 км от град Семдинли, близо до границата с Ирак, за да започне операция веднага след бомбеното нападение срещу войниците, разкрили източници от силите за сигурност.

Експлозивите са били положени на пътя преди преминаването на конвоя с войниците, уточняват от турската армия.

Силите за сигурност се борят с въоръжените бунтовници от Кюрдската работническа партия (ПКК) в Югоизточна Турция, след като примирието беше прекратено през юли 2015 г., разрушавайки мирния процес, целящ разрешаването на един от най-дългите бунтове в Европа.

Стотици войници и бойци на ПКК, както и над 500 цивилни намериха смъртта си в разразилото се насилие.

По-рано днес един войник беше убит в град Нусайбин, разположен на сирийската граница на около 500 км от мястото на убитите четирима войници, след като бунтовници открили огън по него. В града със 100 хил. жители е въведен вечерен час от повече от два месеца, след като силите за сигурност се опитват да ликвидират бунтовниците.

Турски военни самолети удариха позиции на ПКК през нощта в Югоизточна Турция и Северен Ирак, убивайки най-малко 10 бойци.

Турската армия извършва редовни въздушни удари срещу позиции на забранената ПКК в планински райони в Северен Ирак, където тя има лагери в близост до границата с Турция.