Четирима украински войници са били убити и трима са били ранени в поредната ескалация на насилието в разкъсваната от конфликт Източна Украйна, съобщава "Франс прес", позовавайки се на украинското военно министерство.

През последните 24 часа двама войници са били убити при обстрел, а още двама са получили смъртоносни наранявания при експлозия на мина, уточняват от ведомството.

САЩ категорични: Санкциите остават, докато Русия не напусне Източна Украйна

САЩ категорични: Санкциите остават, докато Русия не напусне Източна Украйна

Западът трябва да остане твърд

Силите на Киев обвиниха сепаратистите, подкрепяни от Москва в използването на оръжия, забранени от мирните споразумения и че са обстреляли техните позиции почти 30 пъти.

От своя страна проруските сепаратисти обвиниха украинската армия в нарушаване на примирието 22 пъти.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) уточни, че вчера нейните наблюдатели са отчели рязко увеличение на нарушенията на примирието в района на Донецк в сравнение с предишния ден, включително 520 експлозии.

Специалната мониторингова мисия на ОССЕ в Украйна заяви също така, че е наблюдавала новозаложени мини и от двете страни на контактната (фронтовата) линия.

Вчера сутринта патрул е извършвал мониторинг на положението със сигурността в района на пречиствателната станция в Донецк, когато са чули изсвистяването на два куршума, летящи над главите им, изтъкнаха от мисията.

Мисията не могла да определи посоката на огъня и си тръгнала.

Конфликтът в Украйна отне живота на над 10 000 души от април 2014 г. насам след анексирането на Крим от Русия.

Серия от споразумения за прекратяване на огъня спомогнаха за намаляване на сраженията, въпреки че спорадичните сблъсъци продължават и войници и цивилни са изправени пред постоянна заплаха от противопехотни мини.

Украйна и нейните западни съюзници обвиниха Русия в изпращането на войски и оръжия през границата в Донбас. Москва отрича обвиненията, въпреки множеството доказателства.