Гласоподавателите в Чили с голямо мнозинство отхвърлиха нова конституция, която трябваше да замени тази, изготвена по време на управлението на генерал Аугусто Пиночет, информира Би Би Си.

На референдум почти 62% гласуваха против прогресивния проект. Маржът на поражението е много по-голям, отколкото предполагаха проучванията на общественото мнение.

Президентът на Чили Габриел Борич, който подкрепи новата конституция, заяви, че ще работи с Конгреса и гражданското общество, за да излезе с "нов конституционен процес". "Трябва да се вслушаме в гласа на хората", които, очевидно не са били доволни от предложението, направено от конституционната конвенция, добави той.

Държавният глава посочи, че ще продължи да работи за постигане на предложение, което да "ни изпълни с увереност и да ни обедини всички". Процесът по замяна на конституцията от ерата на военното управление на Чили започна преди три години, след като масови протести разтърсиха нацията, която обикновено се възприема като убежище на стабилност в региона. Близо 80% от чилийците гласуваха в полза на замяната на старата конституция на референдум през октомври 2020 г.

Но новият документ, изготвен от конституционна конвенция, чиито членове бяха избрани от избирателите, се оказа твърде радикален за мнозина. Новата конституция щеше да обяви Чили за "многонационална" държава, признавайки правата на коренното население на Чили, което съставлява около 13% от населението, върху техните земи и ресурси.

Сега отхвърленият проект също би променил много от институциите на Чили, като например замяната на Сената с Камара на регионите. Той също така включва ключови искания на женски групи като правото на аборт и изискването по закон жените да заемат поне 50% от длъжностите в официалните институции.

Въпреки че проучванията на общественото мнение предричаха гласуване с "не", огромното отхвърляне - 61,9% против в сравнение с 38,1% в полза на новата конституция е шамар за президента Борич.

36-годишният лидер дойде на власт след масовите протести и младият му, ляв кабинет обеща да преразгледа институциите в Чили. Но почти шест месеца след неговото президентство и след гръмкото поражение на конституцията, която той подкрепи, сега се очаква той да направи промени в кабинета си, за да назначи по-умерени и политически опитни политици.

Президентът заяви, че сега ще работи за постигането на "текст, който ще включи поуките от процеса и ще спечели широко мнозинство от гражданите".