Чистата енергия остава само малка част от плановете за икономическо възстановяване от пандемията въпреки известно подобрение. Това обяви Международната агенция по енергетика (МАЕ), като предупреди, че емисиите на въглероден диоксид са на път да се възстановят, информира "Франс прес".

Инвестициите в чиста енергия, независимо дали става дума за производство от възобновяеми източници, електрически превозни средства или мерки за енергийна ефективност, представляват само 3 процента от 16,9 трлн. долара, мобилизирани в световен мащаб за планове за възстановяване, уточни МАЕ.

Това е подобрение от 2 процента, когато МАЕ за първи път публикува доклад по темата през юли.

Белгия ще прави морски остров за вятърна енергия

Белгия ще прави морски остров за вятърна енергия

Островът трябва да бъде построен на шелфа на Северно море на около 40 км от брега

"Плановете за възстановяване в световен мащаб все още са недостатъчни, за да доведат до структурен спад на емисиите", изтъкна базираната в Париж агенция, която съветва правителствата на индустриализираните страни относно енергийната политика.

Освен това тя предупреди, че "времето за изпълнение на много мерки за възстановяване им пречи да овладеят незабавното възстановяване на емисиите на CO2, което се очаква да бъде второто по големина в историята".

В дългосрочен план МАЕ заяви, че при липса на значителни стъпки от страна на страните "глобалните емисии ще продължат да се отклоняват рязко от пътя, съвместим с нетните нулеви емисии от енергийния сектор до 2050 г.".

България и още 9 страни от ЕС зоват атомната енергия да бъде включена в "зеления" списък

България и още 9 страни от ЕС зоват атомната енергия да бъде включена в "зеления" списък

От атомната енергия имало и икономическа полза

Предупреждението на МАЕ идва само дни преди срещата на ръководителите на страните членки на Г-20, както и срещата на високо равнище за климата COP26 в Глазгоу, която се определя като решаваща за дългосрочната жизнеспособност на Парижкото споразумение за климата, целящо да ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий.

МАЕ посочва, че около 470 млрд. долара са били заделени от правителствата за проекти за чиста енергия до 2030 г., което е увеличение с 20 процента спрямо юли.

Но тя отбеляза нарастващото разделение между определени развити икономики (като САЩ, Франция, Япония и Великобритания) и по-малко богати страни, където зелените инвестиции са крайно необходими.

"Недостигът в разходите за устойчиво възстановяване в нововъзникващите и развиващите се икономики е глобален проблем, който изисква глобално решение", настоя в изявление директорът на МАЕ Фатих Бирол.

Суга: Япония, САЩ, Индия и Австралия си сътрудничат за ваксините, чистата енергия и космоса

Суга: Япония, САЩ, Индия и Австралия си сътрудничат за ваксините, чистата енергия и космоса

Четиримата лидери се съгласиха да провеждат среща на върха всяка година.