В Перу група местни коренни жители са взели за заложници няколко десетки пътници на лодки за развлечение, които обикновено возят туристи от чужбина.

Перуанската информационна агенция RPP Noticias съобщава, че похитителите, които са представители на местното население от региона Ураринас в провинция Лорето, са заявили, че се опитват да привлекат вниманието към бездействието на властите на страната в борбата с нефтения разлив.

Медиите посочват, че общият брой на заловените пътници на лодката е 70, включително граждани на Великобритания, Испания, САЩ, Франция и Швейцария, а вероятно и на други държави.

Властите в Перу се борят с петролен разлив

Властите в Перу се борят с петролен разлив

Засегнати са и екологични резервати

Сред заложниците има поне едно бебе и една бременна жена, както и няколко души с различна степен на инвалидност, съобщават местните медии.

Членовете на протестната група твърдят, че една жена и две деца от коренното население са загинали по-рано поради изтичане на нефт от тръбопровод в река Кунинико в района.

Активистите съобщават за местните медии, че планират да задържат заловените туристи за около седмица.

"Настояваме правителството да започне преговори с общността Кунинико, в противен случай ще бъде изправено пред последствия, за които президентът на Перу ще носи пълна отговорност", се казва в манифеста им.

Представители на перуанските власти са изпратени в района, за да се опитат да разрешат ситуацията.