Войски от съседните на Бахрейн страни започнаха да пристигат в малката островна страна, след като за подобна помощ настоя бахрейнският принц Салман бин Хамад Ал Халифа, съобщи БиБиСи.

Припомняме, по-рано полицията използва сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне тълпата демонстранти, събрала се на пореден протест в столицата Манама. Десетки души бяха ранени при потушаването на протеста.

Ройтерс припомня, че кралското семейство отправи призив за изпращане на военни към ръководителите на страните от регионалната организация Съвет за сътрудничество в Персийския залив (Gulf Cooperation Council - GCC).

Сили от Съвета пристигнаха в Бахрейн, за да подпомогнат запазването на реда и сигурността, заяви Набел ал Хамер, бивш министър на информацията. Агенцията отбелязва, че най-много чуждестранни военни се очаква да пристигнат от Саудитска Арабия, която беше една от първите страни, реагирали на призива на монарха в Бахрейн.

БиБиСи съобщава, че за момента там са изпратени 1 000 саудитски войници. Очаква се в Бахрейн да пристигнат още сили на Оман, Катар, Кувейт и Обединените арабски емирства.

Всички те ще бъдат разположени предимно около петролните обекти и правителствените институции в страната. Малко след като стана ясно, че в Бахрейн пристигат военни от чужди страни, от опозицията в островната страна - главно шиитското население, коментираха, че това е начало на война.

Разрастването на протестите в Бахрейн, който е база на Пети американски флот и регионален банков център, може да окуражи маргинализираните шиити в съседна Саудитска Арабия, коментират анализатори. Именно това е причината за бързата й реакция и изпращането на такъв брои военни.

Бахрейн е поредната държава след Египет, Алжир, Йордания, Тунис, Йемен и Либия, където се организират многохилядни митинги с редица искания за промени в управлението или за пълната смяна на властта.