Бившият вицепрезидент Майк Пенс ще стартира президентската си кампания през 2024 г. на 7 юни с обявителен видеоклип и реч в Айова, съобщават двама запознати с плановете източници пред CNN.

Бившият вицепрезидент, дългогодишен застъпник на приоритетите на традиционните консерватори по социални и икономически въпроси, ще се включи в надпреварата в момент, когато неговият някогашен шеф, бившият президент Доналд Тръмп, има мнозинство в повечето национални проучвания, а губернаторът на Флорида Рон Десантис е на категорично второ място.

Преосмислянето му пред републиканските избиратели, повечето от които го познават предимно като вицепрезидент на Тръмп, ще бъде предизвикателство.

Но роденият в Индиана Пенс смята, че колегите му от Средния Запад и началото за Републиканската партия първични избори в щата Айова са гостоприемен дом за неговата марка политика. Това припомня Ен Би Си. 

Обикновено събранията в Айова играят решаваща роля в борбата за номинация, като дават ракетен тласък на няколко кандидати, докато погребват надеждите на останалите.

Докато обмисляше кампанията си през последните месеци, Пенс показа готовност да се разграничи от Тръмп по отношение на политиката за първи път, откакто стана негов съотборник през 2016 г.

По-специално Пенс недвусмислено застана зад подкрепата на САЩ за Украйна. Той дори и заяви, че Конгресът и Белият дом трябва да обмислят съкращения на Medicare и Social Security - позиции, които са в противоречие с тези, изразени от Тръмп.

Пенс обявява до юни ще се бори ли за Белия дом през 2024 г.

Пенс обявява до юни ще се бори ли за Белия дом през 2024 г.

Бившият вицепрезидент все още не издава намеренията си

Пенс, който е работил десетина години в Камарата на представителите и четири години като губернатор на Индиана, отдавна е един от най-гласовитите лидери на Републиканската партия, прокарващ приоритетите на социалните консерватори по всички въпроси - от абортите до правата на ЛГБТК.

Досието му показва и афинитет към по-ниски данъци, по-малко регулации и големи разходи за отбрана от епохата на Рейгън.