Бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс в неделя каза, че ще реши не по-късно от юни дали да се кандидатира за Белия дом през 2024 г.

"Мисля, че ако трябва да направим съобщение, то ще е доста преди края на юни, каза Пенс в "Face the Nation" на CBS. Всеки, който сериозно иска да се кандидатира за републиканска номинация, трябва да участва в това състезание до юни. Ако трябва да направим съобщение, то ще бъде много преди това", каза той.

Пенс беше вицепрезидент на бившия президент Доналд Тръмп, считан за един от фаворитите за преизбиране. Отношенията между двамата се обтегнаха след щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г. Пенс гласува за удостоверяване на демократа Джо Байдън като победител на изборите през 2020 г., за които Тръмп твърди без доказателства, че са фалшифицирани.

Майк Помпео няма да се кандидатира за президент през 2024 г.

Майк Помпео няма да се кандидатира за президент през 2024 г.

Но не изключва да го направи на следващите избори

По-рано през април, бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че няма да се кандидатира за президент през 2024 г.  Републиканецът посочи лични причини, като каза, че "моментът не е подходящ за мен и семейството ми". Бившият директор на ЦРУ обаче намекна за потенциална бъдеща кандидатура за президентския пост.

Бившият посланик в ООН Ники Хейли също се включи в надпреварата на републиканците за номинацията.

Тръмп заяви, че ако губернаторът на Флорида Рон ДеСантис реши да участва в първичните избори на Републиканската партия за кандидат-президент, това ще разцепи партията.

Сред другите републикански кандидати са сенаторът от Южна Каролина Тим Скот и бившият губернатор на Арканзас Аса Хътчинсън, които твърдят, че Републиканската партия трябва да продължи напред и без Тръмп.