Обръщението на президента Джо Байдън за състоянието на Съюза във вторник винаги ще е най-важната му нощ в годината. Противостоянието на Запада с Русия заради нейната инвазия в Украйна превърна речта от критичен вътрешнополитически доклад в жизненоважен момент за света, коментира Си Ен Ен.

Годишното обръщение ще бъде най-добрият шанс за Байдън да защити президентстия си мандат, който губи от месеци популярност сред нация, изтощена от пандемията на коронавирус, растящата инфлация и високите цени на бензина и разделена от порочните последици от президентските избори през 2020 г. Сега, когато президентът Владимир Путин се нахвърли с ядрени заплахи - и докато Русия нанася удари по цивилни цели в Украйна и опасенията, че регионалната война може да излезе извън контрол - появата на Байдън в праймтайма придобива историческата аура от времената на Студената война на обръщение на лидера на свободния свят.

Джо Байдън: Само Русия е отговорна

Джо Байдън: Само Русия е отговорна

Съветът по сигурност заседава в Белия дом

Предвид темпото на събитията в Украйна, Байдън няма да знае точния статус на конфликта малко преди да пристигне в Камарата на представителите на САЩ в 21:00 часа (0200 GMT). Той със сигурност ще изложи подробно обхвата и целите на безмилостните усилия на САЩ и Запада да накажат и изолират Русия, която вече предизвика внезапна банкова криза в Москва.

Байдън също ще бъде подложен на натиск да успокои светаа, като се има предвид тревогата от заповедта на Путин руският ядрен арсенал да бъде приведен в повишена готовност. Речта му ще бъде наблюдавана внимателно, за да се види дали има послание на високо ниво към руския лидер, че е налице дипломатическо решение, което може да позволи деескалация и облекчаване на натиска, предназначени да превърнат Русия в държава-парий.

Но основната аудитория на Байдън ще бъде у дома. Последните социологически проучвания показват, че общественото доверие в способността на президента да се справя с външните работи, кризата COVID-19 и инфлационния натиск, който наранява портфейлите на обикновените американци, намалява. Байдън е изправен пред деликатен тест между съпричастността към трудностите, пред които е изправена страната, и създаването на чувство на оптимизъм, че с отслабването на вълната на Омикрон предстоят по-добри времена.

Байдън: Кой, за Бога, дава правото на Путин
Обновена

Байдън: Кой, за Бога, дава правото на Путин

Послание от Белия дом към Кремъл

Байдън трябва спешно да обърне нещата. В момента демократите са изправени пред тежки загуби на междинните избори през ноември, на които републиканците са горещи фаворити да си върнат Камарата на представителите и могат да върнат Сената. Победата в която и да е камара ще позволи на Републиканската партия да задуши вътрешното президентство на Байдън за последните две години от неговия мандат. Републиканците вече планират политически мотивирани разследвания, за да направят живота нещастен за Байдън и неговия Белия дом.