Външният министър на Австралия обвини Китай, че допринася за климата на "страх и разделение" във връзка с новия коронавирус (COVID-19) в реч, също така нападаща Русия и Турция за разпространение на дезинформация за болестта, съобщава "Гардиън".

Говорейки в Австралийския национален университет в Канбера, Марис Пейн изтъкна, че вирусът е осигурил плодородна почва за фалшиви новини и подчерта действията на "Туитър" за разкриване на ролята, която Русия, Китай и Турция се твърди, че са играли в социалната мрежа.

"Туитър" изтри 170 000 профила, свързани с кампанията за влияние на Китай

"Туитър" изтри 170 000 профила, свързани с кампанията за влияние на Китай

Основната цел на кампанията са били хората, живеещи в Хонконг

Пейн подчерта: "Туитър" разкри над 32 000 профила като свързани с държавни информационни операции, които компанията приписва на Русия, на Китай и на Турция. От наша гледна точка е тревожно, че някои страни използват пандемията, за да подкопаят либералната демокрация, за да популяризират собствените си по-авторитарни модели."

Пейн също така определи предупрежденията на Пекин към гражданите си срещу пътуване до Австралия заради потенциални расистки атаки като "дезинформация".

"Във време като това, ние се нуждаем от сътрудничество и разбиране", настоя австралийският първи дипломат.

Нови остри реплики по оста Австралия-Китай заради пандемията

Нови остри реплики по оста Австралия-Китай заради пандемията

Премиерът на Австралия не можел да бъде уплашен и принуден да спре критиките си към Китай

Тя призова страните да подкрепят глобални органи като Световната здравна организация за противодействие на "инфодемията".

"Ще направим това чрез факти и прозрачност, подкрепени от либералнодемократичните ценности, които ще продължим да популяризираме вкъщи и в чужбина", отбеляза още Пейн.

Напрежението между Пекин и Канбера непрекъснато ескалира, откакто Австралия се присъедини към призивите за международно разследване за произхода на коронавируса и за действията в тази връзка на властите в Китай.

Оттогава Пекин предприе ответни мерки, включително спиране на търговията с Австралия и възпиране на гражданите му да посещават страната.

Китайските туристи представляват най-голямата група туристи в Австралия, както и значим и сериозен източник на доходи от студенти.

Пейн призна, че Австралия може да се е самопоставила на прицел, като е настояла за разследване на произхода на коронавирус, но каза, че това е в най-добрия интерес на Австралия.

"Има моменти да преследваме тиха дипломация зад кулисите, но има и моменти да изразим своята загриженост и да убедим другите в необходимостта от курс на действие", коментира австралийският първи дипломат. 

Китай предупреждава студентите си за Австралия - страна с расистки инциденти

Китай предупреждава студентите си за Австралия - страна с расистки инциденти

Да помислят много внимателно, защото там има лошо отношение към азиатци заради пандемията