Премиерът на Италия Джузепе Конте разкритикува ръководителите на отделните области, че са се противопоставили на правителството и са отменили преждевременно ограничителните мерки, като изтъкна, че това рискувало да опропасти усилията за предотвратяване на втора вълна на епидемията от новия коронавирус (COVID-19).

Той също така опроверга обвиненията на опозицията, че е ограбил италианците по отношение на техните конституционни права.

Починалите от коронавирус в Италия се увеличиха с 323

Починалите от коронавирус в Италия се увеличиха с 323

Като цяло новозаразените за ден са на стабилно ниво

"Инициативите, включващи по-малко ограничителни мерки, противоречат на националните правила и следователно за всички намерения и цели са нелегитимни", настоя Конте пред италианския парламент.

Областите на страната южно от Рим имат сравнително малко жертви от COVID-19, а местните власти са сред най-гласовите противници на двумесечната блокада.

Южната област Калабрия позволи от днес баровете и ресторантите с външни маси да бъдат отворени.

"Фич" понижи кредитния рейтинг на Италия до BBB-

"Фич" понижи кредитния рейтинг на Италия до BBB-

Рейтингът на страната е намален с една степен до така наречените високорискови нива

Ала райони на север също започнаха да се отварят. Областта Венето, която беше сред първите, засегнати от вируса, но имаше далеч по-малко жертви в сравнение със съседната област Ломбардия, премахна редица ограничения в понеделник, включително за доставка на храна за вкъщи, пицарии и някои магазини.

Конте добави: "Не можем да позволим направените усилия да са напразни поради безразсъдство на този деликатен етап. Преминаването от политиката на "нека затворим всичко" към "нека отново отворим всичко" би рискувало необратимо да компрометира тези усилия."

Към момента от началото на епидемията в Италия са регистрирани 203 591 заразени с коронавируса, от които са починали 27 682 души.