Референдумът, иницииран от противници на COVID сертификатите, ще се проведе в неделя в Швейцария. Гражданите са помолени да одобрят или отхвърли изменения в закона за борба с пандемията на коронавирус, в съответствие с които от 13 септември в страната е в сила санитарен режим за достъп с QR кодове за посещение на ресторанти, кина, басейни, фитнес центрове, големи културни и спортни събития...

Швейцария е първата страна в света, в която издаването на такива сертификати е подложено на всенародно гласуване. Става дума за изменения в Закона "За мерките за противодействие на пандемията", който влезе в сила на 19 март 2021 г. Референдумът беше иницииран от три граждански комитета и движения, които се появиха по време на пандемията и нямат конкретна партийна принадлежност. В законодателството от март, което даде на правителството правото да въведе covid passs, те виждат опит за индивидуални свободи, косвено принуждение към ваксинации.

В Швейцария се готвят за петата вълна на COVID-19

В Швейцария се готвят за петата вълна на COVID-19

Предупреждение на властите

Те също така предупреждават за дискриминация на неваксинираните, заплаха за социалния мир в Швейцария, опасност от електронно наблюдение на гражданите чрез механизма за идентифициране на контакти на болни със здрави хора.

Страстите в швейцарското общество се засилиха особено след 13 септември, когато контролът на достъпа започна да работи в сегашния си вид: за да посетите например ресторант или фитнес център, трябва да представите един от трите документа с QR код - удостоверение за пълна ваксинация срещу коронавирус, удостоверение за минало заболяване или сертификат за PCR тест, потвърждаващ липсата на инфекция. В Швейцария се признават само ваксини, одобрени в Европейския съюз.

Противниците на пропуските и здравните ограничения като цяло проведоха поредица от демонстрации в различни градове през последните месеци, които предизвикаха голям обществен протест.

Ето как Швейцария стимулира ваксинацията

Ето как Швейцария стимулира ваксинацията

Мерки срещу пандемията

Не без сблъсъци със служителите на реда. По-специално, по време на протестите в Берн на 16 и 23 септември полицията използва гумени куршуми и водни оръдия.