Строгите COVID мерки, сред които и сертификатите, отиват на референдум в Хърватия, съобщи HINA. Това стана ясно, след като опозиционната партия "Мост" организира подписка и събра необходимия брой подписи, за да инициира допитването.

Президентът на партия "Мост" Божо Петров заяви в четвъртък, че партията е събрала достатъчен брой подписи и ще ги представи в Народното събрание на 24 януари. Министерството на правосъдието и публичната администрация установи, че минимално необходимият брой трябва да бъде 368 446 валидни подписа, което е 10% от избирателите в избирателните списъци.

Хърватия затегна Covid мерките

Хърватия затегна Covid мерките

Сертификати за държавните служители и намален брой на лицата, които се събират на закрито

Опозиционната партия започна да събира подписи на 4 декември на над 1200 места в Хърватия, а двуседмичният срок за инициативата изтече в полунощ на 18 декември.

Партията "Мост" събира подписи за двете си петиции за референдум: едната е за прехвърляне на правомощията на националния екип за управление на кризата COVID-19 към парламента, където всички решения трябва да бъдат одобрени с две трети от гласовете, а другата е за премахването на сертификатите за COVID.

Хърватия: Свидетели сме на епидемия на неваксинираните

Хърватия: Свидетели сме на епидемия на неваксинираните

Над 85% от заразените и 87% от хоспитализираните са неваксинирани, "токсична комбинация с неспазване на мерки"

Припомняме, че от 15 ноември цифровите сертификати са задължителни за всички служители в публичния сектор и всички граждани, които се нуждаят от услуги в институциите от обществения сектор. Досега това беше условие само в здравния сектор и социалните работници.

Вътрешният министър Давор Божинович тогава предупреди, че от 4 януари 2022 г., ако ситуацията не се подобри, сертификатите ще са валидни само за ваксинираните или преболедували. В момента те е валидна и за тези, които имат отрицателен тест за вируса..