След шока, предизвикан от Brexit, Европейският съюз трябва да преустанови грандиозните начинания и бързо да разреши неотложните въпроси, за да си възвърне доверието на хората.
За това предупреди германският финансов министър Волфганг Шойбле, цитиран от „Франс прес”.

Вместо да се обсъжда промяна в основополагащия договор на ЕС (Лисабонския, б.р.) или институционални реформи, Общността трябва да постигне бърз напредък по проблема с бежанската криза, младежката безработица и други проблеми, коментира Шойбле в интервю за германския в. „Велт ам Зонтаг”.

„Сега не е времето за грандиозни начинания”, подчертава 73-годишният германски финансов министър, който дълго беше страстен поддръжник на европейския проект и който обяви, че е изумен от избора на британците да излязат от ЕС.

Положението е толкова сериозно, че трябва да спрем да играем обичайните европейски и брюкселски игри. ЕС е изправен пред решаващо изпитание, може би най-голямото в неговата история”, изтъкна още Шойбле.

По думите му, „по принцип аз съм привърженик на по-дълбока интеграция. Но сега не е времето за това. Във време на нарастваща демагогия и дълбок евроскептицизъм, Европа не може просто да продължи както преди”.

Докато гласове в други страни членки на ЕС също настояват за напускане на Общността, Шойбле коментира, че ЕС сега трябва „да избегне големия пожар, а не просто да продължи с обичайната реторика”.   

Коментарите на Шойбле дойдоха, след като няколко висши ръководители в ЕС призоваха за по-дълбока интеграция в отговор на решението на британците от 23 юни да напуснат 28-членния блок.

Германският финансов министър изтъкна още, че ЕС трябва наложи „скорост и прагматизъм” по въпроси, вариращи от общата енергийна политика до курсове за младите, за да са адекватни на пазара на труда, както и хармонизиране на политиките в отбраната.

„Има толкова много работа за вършене”, подчерта той и продължи: „Времето за политически проповеди относно Европа приключи. Ние трябва да действаме, не да говорим на ангро, а да докажем на хората, че Европа прави разликата”.