Президентът Росен Плевнелиев е удостоен с най-висшето държавно отличие на Черна гора, което и носи името на страната. Орден "Черна гора" с лента получи българският държавен глава, съобщиха от пресцентъра на президентството.

Плевнелиев избра да се отчете пред студенти отличници

Плевнелиев избра да се отчете пред студенти отличници

Ако един политик обещава всичко..., той не е честен,

Плевнелиев е на еднодневно работно посещение в страната по покана на президента Филип Вуянович.

Орденът е даден в знак на признателност за последователните усилия на Плевнелиев и подкрепата на България за европейската интеграция на Черна гора.

"Историята на нашето приятелство е дълбока и отива далеч във времето, тя се разгръща не само през последното десетилетие, но и хилядолетия назад. Бъдещето ни също е споделено", каза Плевнелиев.

По думите му постигнатото от Черна гора през последното десетилетие заслужава да бъде отбелязано. Той смята, че страната се превърна в "окуражаващ пример за всички от региона".

Плевнелиев заяви, че се радва и гордее, че Балканите са се превърнали от разкъсван от конфликти и войни регион в "мирен и обединен регион, посветен на сътрудничеството".

"Няма по-добър избор от това да бъдем партньори и да си помагаме", заяви още Росен Плевнелиев и напомни, че България e първата държава, признала независимостта на Черна гора през 1878 г.

В рамките на посещението си президентът, заедно със своя черногорски колега, ще участва в тържествена церемония по случай десетата годишнина от възстановяването на дипломатически отношения между двете страни.