Терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") не само няма нищо общо с исляма, а му вреди. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган по време на посещението си в Чили, предаде "Анадолската агенция".

Ислямът никога не е допускал тероризма. Също така не е редно да се свързват двете да се споменават заедно. Защото тези, които го правят, окуражават създаването на групировки като тази и в същото време засилват расизма и ксенофобията, които са позор.

Той заяви това на събитие на Икономическата комисия на ООН за Латинска Америка и Карибския басейн.

Президентът засегна в речта си и други актуални въпроси като бежанската криза. По думите му, това е не само регионален, но и световен проблем. Той обърна внимание на факта, че страната му е приела 2,5 млн. бежанци и е похарчила за тях 9 млрд. долара. Срещу тях е получила едва 420 млн. долара от международната общност.

"Европа днес крещи, че не иска бежанци на тероторията си. Какво да направим ние, които сме приели 2,5 млн. души?", попита той. Но ние не гледаме само парите, нито обръщаме внимание на расата, религията и езика на хората. Ще приемем всеки, декларира той.

Чилийският външен министър даде висока оценка на усилията на Анкара по отношение на приемането и грижата за бягащите от военни конфликти.