Някои от супербогатите жители на Великобритания може да напуснат страната, ако лейбъристите спечелят общите избори следващия месец и задействат плановете си за премахване на данъчните защити върху офшорното имущество. Това ще наложи нови по-високи данъци върху наследяването на тръстове, предават от Reuters.

Лейбъристката партия на Кийр Стармър, която остава водеща в проучванията на общественото мнение, публикува своя изборен манифест днес. Тя се насочва към най-богатите британци, като ги призовава да подкрепят програма за публични разходи, фокусирана върху училищата, социалните грижи, енергийната реформа и Националната здравна служба (NHS).

Около 70 000 души, които живеят във Великобритания, плащат ниски или дори никакви данъци върху приходите, които придобиват в чужбина. Сега те са изправени пред по-високи сметки, след като сегашното правителство на консерваторите заяви през март, че постепенно ще премахне този "non-dom" статут с течение на времето. Това определение описва граждани, които не са с постоянно местожителство във Великобритания по данъчни причини.

Още през април лейбъристите заявиха, че ще предприемат скоростни действия за премахване на облекченията върху доходите, придобити в чужбина, и ще разширят режима на британския данък върху наследството, за да включват чуждестранни активи, държани в тръстове, предназначени да смекчат подобни налози. Към момента данъкът върху наследството се изчислява при 40% от общата стойност на оценена собственост или парична сума.

Смята се, че предложените промени може да навредят на британската икономика повече, отколкото да помогнат. Възможно е това да направи страната по-малко привлекателно място за живеене и инвестиране от страна на по-богатите, което ще доведе до намаляване на общите данъчни приходи, вместо да ги увеличи.

Промените в данъка върху доходите при лейбъристкото правителство също може да принудят хиляди международни предприемачи и финансисти, които са се установили във Великобритания, да прекарват по-малко време в страната. Лейбъристите са обещали също да реформират начина, по който възнагражденията, свързани с резултатите, получени от частни инвеститори, се облагат като капиталови печалби.

Сунак обещава финансова сигурност на британците преди изборите

Сунак обещава финансова сигурност на британците преди изборите

Великобритания провежда парламентарни избори на 4 юли

Някои богати британци обаче дори приветстват предложените от лейбъристите реформи. Според Ребека Гоуланд, изпълнителен директор на безпартийната мрежа "Patriotic Millionaires UK", "по-голямата част от милионерите няма да отидат никъде". Много членове на организацията, които са нямали или все още нямат постоянно местожителство на острова, са "категорични" в подкрепата си за планове за затваряне на вратичките в закона.

Лейбъристите заявиха, че няма да повишават данъка върху доходите или социалноосигурителните вноски за работещите граждани. Партията се ангажира да намали разликата между дължимите и събраните данъци в страната, като тази разлика се е увеличила с 5 милиарда паунда до общо 36 милиарда паунда през данъчната 2021/22 година.

Общите данъчни нива вероятно ще се доближат до най-високото си ниво за всички времена, който и да спечели изборите, въпреки обещанията на двете основни партии да не увеличават основните данъчни ставки.

Традиционно правителствата, които променят данъчното третиране на наследството на тръстове, не прилагат промени със задна дата към съществуващите структури. Лейбъристите едва ли ще позволят "задължаване" на такива схеми, според Рейчъл Рийвс, министър на финансите в сянка.

Начисляването на данък върху капиталовите печалби със същата ставка като данъка върху доходите би създало допълнителни 12 милиарда паунда годишно, докато данъкът върху добавената стойност (ДДС) върху финансовите услуги - до голяма степен консумирани от богатите - също може да събере около 9 милиарда паунда. Това показва анализ на Ричард Мърфи, политически икономист и професор по счетоводство в Шефилдския университет.

Допълнително, Испания, Италия, Швейцария, Дубай и Сингапур се оказват популярни дестинации сред богатите семейства от Великобритания, които търсят място за живеене с по-ниски данъци, посочи Найджъл Грийн, главен изпълнителен директор на консултантската компания DeVere Group.

Британците съжаляват за Брекзит

Британците съжаляват за Брекзит

Четири години след Брекзит, само 24% от британците смятат, че страната трябва да е извън ЕС