Властите в Дамаск отказват да преговарят с представители на силите за самоотбрана на сирийските кюрди YPG, предаде Дойче веле. Заместник-министърът на външните работи на Сирия Фейсал Макдад заяви, че правителството "няма да се съгласия на никакви преговори с тези, които станаха заложници на чужди сили".

По думите му, "на сирийска територия няма да има място за агенти на Вашингтон". Според него, членовете на YPG са предали страната и искат да се отделят от нея. Той ги обвини също, че са дали повод на Турция да започне военната операция в Северна Сирия.

Обединените Демократични сили на Сирия (SDF), чийто гръбнак са кюрдите, имат значителен принос в борбата срещу джихадистите от ИДИЛ. В това отношение те бяха подкрепени от международната антитерористична коалиция, водена от САЩ.-

В продължаващите вече 8 години бойни действия, кюрдите никога не са вилзали в битка срещу правителствените войски, отбелязва Reuters.

Първоначално правителството на Асад дори помогна на YPG да вземе под свой контрол градове с преобладаващо кюрдско население. Впоследствие обаче Дамаск заплаши кюрдите със сила, в случай, че се опитат да създадат своя автономия на територията на Сирия.

В сряда, 9 октомври, Турция обяви началото на военната операция "Извор на мира" в Сирия.

Турската армия превзела набелязаните цели през първия ден от операцията в Сирия

Турската армия превзела набелязаните цели през първия ден от операцията в Сирия

Турското военно ведомство информира, че са поразени 181 цели на кюрдската милиция по въздух и с артилерия

Настъплението, по думите на президента Реджеп Таип Ердоган, е насочено срещу кюрдите и терористите от ИДИЛ в североизточната част на Сирия.

Анкара има намерение да създаде там зона за сигурност, на чиято територия няма да има бойни формирования, и да засели в нея до два милиона сирийски бежанци, който сега се намират в Турция. САЩ, които участват в антитерористичната операция на международната коалиция срещу ИДИЛ, отказаха да подкрепят настъплението на турската армия. Вашингтон обаче не подкрепи и кюрдите - съюзници в борбата срещу ИДИЛ.

Помпео: САЩ не са давали зелена светлина на Турция за операцията в Сирия

Помпео: САЩ не са давали зелена светлина на Турция за операцията в Сирия

Той изключва възраждането на Ислямска държава

Решението на президента Доналд Тръмп за оттегляне на американците от тези райони предизвика бурно недоволство както сред демократите, така и сред Републиканската партия, която го излъчи за президентския пост. Десетки републиканци в Конгреса заявиха, че имат намерение да подготвят законопроект за санкции срещу Турция заради военната й операция в Сирия.

"Президентът на Турция Ердоган и режимът му трябва да понесат сериозни последствия заради нападенията срещу кюрдските ни съюзници в Северна Сирия." - заяви републиканката Лиз Чейни, член на Камарата на представителите.

Сирийските кюрди изразиха недоволството си от това, че Вашингтон е нарушил поетите ангажименти.

Има убити и ранени при операцията на Турция в Сирия

Има убити и ранени при операцията на Турция в Сирия

Анкара показва решимост