Турски командоси навлязоха във вътрешността на Сирия източно от река Ефрат като част от втория ден от офанзивата срещу сирийските кюрди, след като изтегляне на американските сили от региона постави начало на нова опасна фаза от продължаващата вече 8 г. война в региона, информира "Ройтерс".

Помпео: САЩ не са давали зелена светлина на Турция за операцията в Сирия

Помпео: САЩ не са давали зелена светлина на Турция за операцията в Сирия

Той изключва възраждането на Ислямска държава

Продължават тежките сблъсъци в сирийски селца, в които турските сили се опитват да навлязат, обяви представител на водените от кюрдите Сирийски демократични сили.

Според Министерството на отбраната на Турция турските сили са превзели набелязаните цели и тяхната "операция продължава успешно по план". Министерството написа в "Туитър", че операцията е продължила през нощта по земя и въздух. Офанзивата започна в сряда, след като САЩ изтеглиха войниците си от района.

Турция оправда военната операция в ООН като борба срещу тероризма

Турция оправда военната операция в ООН като борба срещу тероризма

Посланикът подчертава, че националната сигурност на Турция е под пряка и непосредствена заплаха

Високопоставени членове на Републиканската партия осъдиха решението на президента на САЩ Доналд Тръмп, с което изостави сирийските кюрди, които заедно с Вашингтон се бориха срещу ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия.

Турция съобщава, че операцията има за цел създаване на "зона за сигурност" с цел връщане на милиони бежанци в Сирия. Но редица държави се притесняват, че турските действия могат да изострят конфликта и да доведат до бягството на задържани джихадисти от ДАЕШ.

"Нашите храбри командоси, участващи в Операция "Извор на мира", продължават да настъпват на изток от Ефрат", написа турското военно министерство в "Туитър", публикувайки видео, на което войниците стрелят в мрака, докато напредват.

Съветът за сигурност на ООН се събира за ситуацията в Сирия

Съветът за сигурност на ООН се събира за ситуацията в Сирия

Заседанието е закрито

Според свидетели турските сили са обстрелвали Тел Абяд и Рас ал Айн, кюрдите са отговорили.

Турското военно ведомство информира, че са поразени 181 цели на кюрдската милиция по въздух и с артилерия от началото на операцията в Североизточна Сирия.

По информация на турски медии войските са навлезели в Сирия по четири направления, две от тях близо до Тел Абяд и две близо до Рас ал Айн.

Сирийските демократични сили съобщават, че при въздушни удари са убити най-малко петима цивилни и трима бойци, докато десетки цивилни са ранени.

Междувременно Анадолската агенция информира, че подкрепяните от Турция сирийски опозиционни сили са се присъединили към операцията.

Има убити и ранени при операцията на Турция в Сирия

Има убити и ранени при операцията на Турция в Сирия

Анкара показва решимост