Ръководената от демократите комисия в Конгреса гласува във вторник да направи публични данъчните декларации на бившия президент Доналд Тръмп, след като бъдат редактирани за премахване на лична информация, съобщи CNN.

Одобрено бе предложение за партийно гласуване за предоставяне на материалите на Камарата на представителите, което разчиства пътя за публичното оповестяване на данъчните декларации на Тръмп. Не е ясно обаче кога обществеността ще може да види тези материали. Гласуването беше одобрено, като всички демократи гласуваха за и всички републиканци гласуваха против.

Демократът Дан Килди от Мичиган, член на комисията, каза, че панелът е гласувал за публикуване на доклад с допълнителен анализ от Съвместния комитет по данъчното облагане.

Във вторник комисия обсъжда данъчните декларации на Тръмп

Във вторник комисия обсъжда данъчните декларации на Тръмп

Само две седмици преди републиканците да поемат мнозинството в Камарата

Комитетът по пътищата и средствата също така ще публикува цялата информация, включена в искането на председателя Ричард Нийл, която ще включва данъчните декларации на Тръмп от 2015 г. до 2020 г. Тези основни документи обаче ще трябва да претърпят значителни редакции и не се очакват за вторник.

Комисията също така ще работи по законодателни правила за президентски одит. Килди каза, че изглежда, че програмата не работи правилно.

Припомняме, че заседанието на все още контролираната от демократите комисия се проведе само две седмици преди републиканците да поемат мнозинството в Камарата на представителите, което спечелиха на междинните избори през ноември.

Върховният съд на САЩ се произнесе в полза на комисията миналия месец. Комисията официално обяви среща във вторник, свързана с "документи, защитени съгласно Кодекса за вътрешните приходи", без да уточнява Тръмп.

Тръмп беше първият кандидат за президент от десетилетия, който не публикува данъчните си декларации по време на нито една от кампаниите си за президент.

На първи декември стана ясно, че Комисията вече разполага федерални данъчни декларации на Тръмп за шест години.

Данъчните регистри на Тръмп са предимно от времето, когато е бил президент. Те включват данни както лично за Тръмп, така и за няколко негови корпоративни образувания.

Съд в Ню Йорк: Компании на Доналд Тръмп са укривали данъци

Съд в Ню Йорк: Компании на Доналд Тръмп са укривали данъци

Развитие на скандала

Разследване на New York Times от 2020 г. установи, че Тръмп не е плащал никакви федерални данъци върху доходите през 10 от 15 години, започвайки от 2000 г., защото е съобщил, че е загубил значително повече, отколкото е направил.