Нов доклад на международната неправителствена организация "Трансперънси интернешънъл" показва, че Дания за втора поредна година е най-малко корумпираната държава в света, като ѝ е дадена оценка 91 при максимална възможна 100, съобщава "Асошиейтед прес".

България е класирана на 69-о място с 41 точки. От региона на Балканите, Румъния и Гърция са класирани на 58-о място с 46 точки. 

Обобщената оценка на доклада е, че корупцията в публичния сектор продължава да е сериозен проблем в световен мащаб, но страните, при които има подобрение, са повече от тези, при които се наблюдава влошаване.

Сомалия и Северна Корея са най-корумпираните държави с 8 точки, заемайки 167-о място.

САЩ и Великобритания са с най-добрата си оценка в историята на измерванията. САЩ са се изкачили до 16-та позиция с резултат 76, а Великобритания е напреднала до 10-о място с 81 точки, нареждайки се заедно с Люксембург и Германия.

В челната десятка от второ до девето място са съответно Финландия (90 точки), Швеция (89 точки), Нова Зеландия (88 точки), Холандия (87 точки), Норвегия (87 точки), Швейцария (86 точки), Сингапур (85 точки) и Канада (83 точки).

Индексът се базира на експертни мнения за корупцията в обществения сектор, които взимат предвид редица фактори като това дали правителствени лидери в дадена страна са държани за отговорни заради корупцията или си остават ненаказани, дали обществените институции отговарят на нуждите на гражданите, дали се възприема, че подкупите предоминират в дадена страна.