Датската служба за вътрешна сигурност определи свързания с пандемията "антиправителствен екстремизъм" като заплаха, предаде abcnews. Агенцията заяви в годишната си оценка, че макар този вид екстремизъм да не е "значителна движеща сила за терористичната заплаха" в страната, той прави ситуацията "по-сложна".

Според тях, заплахата, която изразява необходимостта от използване на насилие срещу избрани представители, се е появила във връзка с пандемията от COVID-19.

Дания премахва ковид ограниченията

Дания премахва ковид ограниченията

Според здравните власти в страната над 80% от населението е защитено от тежко протичане на вируса.

Майкъл Хаман, ръководител на Центъра за анализ на тероризма, който анализира заплахата от тероризъм срещу Дания и датските интереси в чужбина, каза, че по-голямата част от случаите, когато властите са били силно критикувани за тяхното справяне с пандемията, са се развивали мирно.

Хаман цитира примери, когато подобна критика е била изразена чрез "заплахи и сплашване" в Дания, докато в чужбина има примери за "планиране или извършване на действителни насилствени действия". Той той каза в изявление, че заплахата от антиправителствен екстремизъм е "ограничена по ниво".