Датското министерство на отбраната предаде шест безпилотни летателни апарата за разминиране като част от пакета за помощ на Украйна.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви в своя акаунт в Twitter, че тези дронове са най-новите възможности за използване при разминирането на територията.

"Тези безпилотни летателни апарати се използват за нетехническо обследване на територии, включително водни басейни, за опасност от експлозиви. Това е най-новият иновативен подход за проучване на територии", отбеляза официалният представител.

Украинският министър благодари на колегите си за оказаната помощ. Вероятно става дума за дронове за разминиране, които бяха включени в новия пакет от военна помощ за контраофанзивата за близо 250 млн. долара. Той включваше оборудване за разминиране, полеви мостове, средства за противовъздушна отбрана и боеприпаси, наред с други неща.

Резников публикува видеоклип, на който се виждат операциите с дронове.

Военните отбелязват, че дронът проучва района за взривоопасни обекти и показва информацията на екран.

Както УНИАН съобщи по-рано, това не е първата помощ, предоставена от Дания на Украйна. На 30 юни датското министерство на отбраната съобщи, че страната е готова да отпусне 1,3 млрд. датски крони (около 190 млн. долара) за нов пакет за подпомагане на отбраната на Украйна, който ще включва боеприпаси и военно оборудване.

Този пакет е формиран въз основа на нуждите и исканията на Украйна, диалога с международните партньори и военно-професионалните препоръки на Министерството на отбраната.

Дания вече обучава украински пилоти на F-16

Дания вече обучава украински пилоти на F-16

Копенхаген още обмисля дали и колко итребители да изпрати на Киев

Той ще включва по-специално ракети за противовъздушна отбрана. През следващите седмици Украйна ще получи десетки танкове, които ще бъдат доставени в сътрудничество между Дания и Германия.