Дания незабавно е прекратила новите проучвания за петрол и газ в датската част на Северно море като част от план за поетапно спиране на добива на изкопаеми горива до 2050 г., съобщава "Гардиън".

Датското правителство гласува в подкрепа на плановете за отмяна на следващия кръг на лицензиране за петрол и газ в Северно море, 80 години след като за първи път започна проучване на своите залежи от въглеводороди.

На 55-те съществуващи датски петролни и газови платформи, разпръснати в 20 петролни и газови находища, ще бъде разрешено да продължат да добиват изкопаеми горива, но крайъгълното решение за прекратяване на търсенето на нови залежи в остаряващия басейн ще гарантира край на производството на изкопаеми горива в Дания.

"Сега слагаме окончателен край на изкопаемата епоха", настоя датският министър за климата Дан Йоргенсен.

Хелене Хагел от датския клон на международната природозащитна организация "Грийнпийс" определи гласуването в парламента като "преломен момент", който ще позволи на страната да се "утвърди като зелен водач и да вдъхнови други страни да прекратят зависимостта ни от изкопаемите горива, които увреждат климата".

Тя каза: "Това е огромна победа за климатичното движение и за всички хора, които дълги години настояваха това да се случи."

Дания е произвела еквивалент на 103 000 барела петрол и газ на ден през 2019 г. в сравнение с Великобритания, която е произвела 1,7 млн. барела петролен еквивалент през миналата година, и Норвегия, която е произвела 1,8 млн. барела на ден.

Решението на Дания да определи дългосрочен краен срок за добива на петрол и газ вероятно ще окаже натиск върху британския премиер Борис Джонсън да последва примера ѝ, след като Лондон се подготвя да води опити за справяне с климатичната криза по време на преговорите под егидата на ООН за климата в Глазгоу следващата година.

"Ето как изглежда лидерството в областта на климата", изтъква Мел Еванс, старши активист за климата в британския филиал на "Грийнпийс", като допълва: "Всички погледи ще бъдат насочени към Великобритания през следващата година, тъй като ние сме домакин на ключови климатични преговори, така че нашият премиер трябва да си вземе бележка. Ако Джонсън иска да поддържа и да изгради глобален импулс за прехода към чиста енергия, той трябва да отмени следващия кръг на лицензиране за петрол и газ, да прекрати всички бъдещи проучвания и да се откаже от законовото изискване за извличане на колкото се може повече от басейна на Северно море."

Аналитичният център IPPR призова правителствата на Обединеното кралство и Шотландия по-рано тази седмица да прекратят производството на петрол и газ чрез поредица от намаляващи 5-годишни цели и да отменят спорна политика, която призовава компаниите от Северно море да извличат колкото могат петрол и газ от застаряващия басейн.

Деирдре Мичи, главен изпълнителен директор на Oil and Gas UK, каза пред "Гардиън", че твърдият краен срок за добив на петрол и газ - подобно на забраната за продажба на нови автомобили на бензин и дизел от 2030 г. - щял да бъде "глупав инструмент", който може да доведе до "непредвидени последици" за инвестиции и хиляди работни места.