Компанията Nord Stream AG получи разрешение от датските власти да проведе собствени разследвания на щетите по газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2" в датския участък. Това съобщи в четвъртък Датското радио.

Това потвърдиха от Датската агенция за геоданни.

Преди това Nord Stream AG проучи повредена зона в шведската изключително икономическа зона с помощта на нает руски кораб. Според прессъобщението на компанията "на разстояние около 248 метра една от друга на морското дъно са открити изкуствени кратери с дълбочина от 3 до 5 метра, а в района между кратери е разрушен газопровод".

Датската полиция разкри какво е причинило течовете от "Северен поток"
Обновена

Датската полиция разкри какво е причинило течовете от "Северен поток"

Предварителното разследване е установило "мощни експлозии"

Датското радио отбелязва, че и Дания, и Швеция вече са заключили, че газопроводите са били взривени, но не е възможно да се посочат имената на тези, които стоят зад този саботаж.

Припомняме, че на 18 октомври Дания обяви, че предварителното разследване в датската част на Балтийско море е показало, че течовете са били причинени от "мощни експлозии". 

По-нататъшното разследване на пробойните по тръбопроводите в изключителната икономическа зона на Дания се проведе съвместно от полицията в Копенхаген и Службата за сигурност и разузнаване на страната.

Газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток" 2 се оказаха в центъра на геополитическото напрежение през последните месеци, след като Русия спря доставките на синьо гориво за Европа като предполагаемо отмъщение срещу западните санкции след нахлуването ѝ в Украйна.