Дания въвежда контрол на границата с Швеция. Датските власти обясняват въвеждането на граничен контрол за всички хора, влизащи в Швеция с увеличената опасност, която представлява организираната престъпност.

Именно тя е виновна за организирането на поредица от атентати и убийства в Копенхаген тази година, коментира министърът на правосъдието Ник Хакеруп на пресконференция по TV2, цитиран от ТАСС.

"Шведската организирана престъпност заема централно място тук. Ние наблюдаваме тревожно развитие в Швеция, където има и взривове, и увеличаващо се насилие. Проучихме ситуацията и решихме да засилим отбраната на границата с Швеция", обяснява той.

Бомбена експлозия пред данъчната служба в Копенхаген

Бомбена експлозия пред данъчната служба в Копенхаген

Няма пострадали

Датското правителство въведе "пакет за сигурност", сред които включва значително разширяване на видеонаблюдението в цялата страна, по-строги санкции и контрол за пристигащи от Швеция.

От 12 ноември датските гранични служители ще извършват селективен контрол на хората, влизащи в страната от Швеция. Според Ник Хакеруп цялото внимание е насочено към представители на организираната престъпност, а не върху обикновените граждани.

Датската полиция ще създаде и нов център за борба с трансграничната престъпност в региона Ерезунд.

"Това насилие не трябва да бъде ежедневно явление в Дания. Ще осигурим сигурност на датските граждани", коментира министърът.

Взрив до полицейски участък в Копенхаген

Взрив до полицейски участък в Копенхаген

Това е втора експлозия в града за броени дни