Руска гражданка беше задържан в Дания по подозрение в "съдействие на руското разузнаване". Това съобщи датската радиотелевизионна компания с позоваване на датската служба за сигурност (PET).

Задържането е извършено на остров Зеландия и е свързано с "парични потоци от руски държавни фондове". Тя е обвинена в "предоставяне на възможност на чуждестранно разузнаване да действа в Дания". В доклада се отбелязва, че се очаква рускинята да бъде освободена след разпит.

"Случаят е свързан с история, разказана от редица европейски медии за руски държавен фонд и не е свързан с изборите за Европейски парламент", каза RET в коментар.

На 4 юни руското посолство в Дания разкритикува разузнавателните служби и медиите на страната за така нареченото журналистическо разследване, публикувано на 2 юни от Danmarks Radio по отношение на Руската "Фондация за подкрепа и защита на правата на сънародниците, живеещи в чужбина", съобщи ТАСС.

Според дипломатическата мисия, това разследване е насочено към създаване на разкол в руската диаспора и е свързано с желанието да се скъсат връзките между сънародници, живеещи в чужбина, и тяхната родина.

От посолството подчертават, че авторите на "разследването" не крият факта, че използваните от тях материали са предоставени от разузнавателните служби. Не беше възможно да се представят доказателства за незаконни действия от страна на организации на наши сънародници в Дания, както и в други страни, посочват от дипломатическата мисия.

Според руското посолство датските журналисти са "търсили нещо, което по принцип не би могло да съществува". Консултантската дейност на правния център в Дания се извършва до 2022 г. и винаги е била насочена изключително към предоставяне на правна подкрепа на сънародници, така че животът им в Дания да бъде изграден в строго съответствие с датското законодателство, подчертават от посолството.

Проверяват дали бившият шеф на молдовския генщаб е предавал информация на Русия

Проверяват дали бившият шеф на молдовския генщаб е предавал информация на Русия

Очакват се данни от молдовското контраразузнаване