Прокурорите в Молдова очакват допълнителна информация от разузнавателните служби на бившата съветска република, за да решат дали да повдигнат обвинения срещу генерал, обвинен в предаване на чувствителна информация на Русия, съобщи радио "Свободна Европа", цитирано от Ройтерс.

Игор Горган, бивш началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Молдова, ще бъде лишен от званието генерал, както и от държавните отличия, заяви Адриан Балуцал, началник на кабинета на проевропейския президент Мая Санду.

Изявлението на Балуцал последва публикуването в руското разследващо списание The Insider на обвинения, че Горган от 2022 година е предавал чувствителна информация за Молдова и съседна Украйна на руските разузнавателни служби.

Радио "Свободна Европа", цитирайки два източника от сферата на сигурността, съобщи, че прокурорите чакат подробности от молдовската Служба за информация и сигурност (SIB), "след което прокурорите ще решат дали да започнат дело по член 337 от Наказателния кодекс за предателство".

Отношенията на Молдова с Москва се влошиха, като Санду осъди инвазията на Кремъл в Украйна и посочи Русия и корупцията като най-големите заплахи за страната. Русия обвинява Санду в разпалване на русофобия.

Молдова призна руската инвазия в Украйна за геноцид

Молдова призна руската инвазия в Украйна за геноцид

Проруската опозиция отказа да участва в гласуването в местния парламент

В сряда Горган бе също така временно отстранен от сегашната си позиция като ръководител на сигурността в офиса на Върховния комисар на ООН за бежанците в Кишинев, съобщи прессекретарят на офиса. Организацията заяви, че разглежда "тежките обвинения ... много сериозно".

Молдова, с население от 2.5 милиона души, е приела от 2022 година над един милион украински бежанци, най-високият брой на глава от населението в която и да е страна. Около 100,000 от тях остават в страната.

Горган, уволнен от Санду като началник на Генералния щаб през 2021 година, е завършил съветско военно училище. Той е носител на две високи молдовски държавни отличия - за Военни заслуги през 2006 година и за Вяра в отечеството през 2015 година.

Бившият министър на отбраната Анатолие Салару заяви пред молдовска телевизия, че е "очевидно, че Горган е предател. Той е предавал много важна информация на руските специални служби. Русия използва предатели, за да дестабилизира Молдова".

Молдова спря 5 телевизионни канала, давали поле за изява на опозицията

Молдова спря 5 телевизионни канала, давали поле за изява на опозицията

Лицензите им са били отнети заради финансиране от съмнителни източници