Групата Г-7 нарече варианта Омикрон на коронавируса "най-голямата настояща заплаха за световното обществено здраве" и предупреди, че сега е по-важно от всякога държавите да си сътрудничат в борбата с пандемията. Това предаде "Гардиън".

"Силно обезпокоени от нарастването на броя новозаразени, министрите на здравеопазването на държавите от Г-7 се съгласиха, че това развитие трябва да се разглежда като най-голямата настояща заплаха за световното обществено здраве. По-важно от всякога е да си сътрудничим тясно и да наблюдаваме, както и да обменяме данни", гласи официално съобщение, публикувано от британска страна, тъй като в момента Великобритания председателства групата.

По-рано здравните министри от Г-7 проведоха последната си среща с домакин Обединеното кралство. Именно там се наблюдава един от най-големите ръстове на случаи с варианта Омикрон.

Министрите обсъдиха глобалния достъп до диагностика, секвениране на генома, ваксини и терапии в опит да се преборят с разпространението му. Те отново подчертаха и нарастващото значение на кампаниите за бустерни дози.

СЗО под тревога заради мнението за "лекия Омикрон"

СЗО под тревога заради мнението за "лекия Омикрон"

Никога не съм бил по-разтревожен от пандемията, отколкото сега, твърди специалният пратеник на СЗО за COVID-19

В четвъртък президентът на САЩ Джо Байдън предупреди за "зима на тежки болести и смърт" за тези, които не са ваксинирани срещу Covid-19. Регулаторните органи в ЕС пък позволиха употребата на антивирусното хапче на Pfizer след диагностициране на инфекция, въпреки че все още не е завършен пълният му преглед за регулаторно одобрение.