Новозаразените с COVID-19 във Великобритания достигнаха рекордно равнище за втори пореден ден, след като главният медицински директор на Англия предупреди, че ежедневният прием на болни в болниците също може да достигне нови пикове заради бързо разпространяващия се вариант на коронавируса "Омикрон", информира "Ройтерс".

Великобритания регистрира 88 376 новозаразени през последното денонощие, най-високият брой от началото на пандемията и с около 10 000 повече от предишния рекорд, поставен вчера.

Британия с рекорден брой новозаразени от началото на пандемията - 78 610 нови случая в сряда

Британия с рекорден брой новозаразени от началото на пандемията - 78 610 нови случая в сряда

Омикрон е "вероятно най-значителната заплаха" от началото на пандемията, вече се рзпространява за под два дни

Ръстът на заразените оказва натиск върху здравна служба, която изпитва затруднения със заболяване на персонала, оплака се главният медицински директор на Англия Крис Уити.

"Омикрон" е толкова преносим, че дори и да се окаже по-лек от другите варианти, той все пак може да предизвика скок в приема в болниците, изтъкна Уити пред британските депутати.

Рекордът за броя на хората, приети в болница с COVID-19 в рамките на 24 часа, е 4 583 души, поставен през януари.

"Възможно е, тъй като това ще бъде много концентрирано за кратък период от време, дори и да е по-леко, може да се окажете с по-голям брой от този, който влиза в болница за един ден", предупреди той.

Той обаче подчерта, че ваксинациите могат да намалят броя на приетите в интензивните отделения и да съкратят времето, прекарано в болница. Днес са приети 849 души в болница.

Сюзън Хопкинс, главен медицински съветник в Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, каза, че има 15 доказани случая на "Омикрон" в болниците, но че броят вероятно е много по-голям.

Въпреки че новозаразените са рекордно много според официалните данни, Великобритания нямаше капацитет за масово тестване през март 2020 г., когато пандемията за първи път удари страната, така че мащабът на заразените към онзи момент не е известен.

Старши лекар в спешна помощ изтъкна, че болниците, особено в Лондон, изпитват затруднения да поддържат нивата на персонал заради броя на онези, които трябва да се изолират с COVID-19.

"Дори ако все още не наблюдаваме голям ръст на хоспитализациите, вече виждаме ефекта от липсата на персонал, който да управлява смените правилно и безопасно", посочи Катрин Хендерсън, консултант по спешни случаи в Лондон и президент на Кралския колеж по спешна медицина.

"Така че ние сме притеснени за увреждане на пациентите, защото просто нямаме персонал", подчерта тя.

Министърът на образованието също предупреди за проблеми с недостига на кадри и каза, че неговото ведомство ще работи с бивши учители, които искат да се върнат към професията, за да помагат.

Великобритания залага, че бустерните дози ваксини ще предотвратят сериозно заболяване от "Омикрон".