Обединеното кралство отчете рекордния брой случаи на Covid-19 от началото на пандемията, с 78 610 нови случая в сряда, съобщава БиБиСи.

Предишният най-голям брой регистрирани дневни случаи е 68 053 ​​на 8 януари.

Великобритания въведе задължителни маски за лице в повечето закрити помещения и Covid пропуск за големи събития в Англия, за да се намали разпространението на варианта Омикрон.

Във вторник 59 610 случая бяха потвърдени от правителството, което означава, че случаите са се увеличили с близо 20 000 за един ден.

В същото време Обединеното кралство postawi 656 711 бустерни или трети дози ваксина в сряда - с над 140 000 повече в сравнение с предния ден. Има 165 смъртни случая на хора с положителна проба за Covid през предходните 28 дни.

Загриженост относно скоростта, с която вариантът на Омикрон се разпространява в Обединеното кралство, е изразена от учени и правителствени съветници.

Ръководителят на Агенцията за здраве и сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) д-р Джени Харис предупреди по-рано, че вариантът Омикрон е "вероятно най-значителната заплаха" от началото на пандемията.

Времето за разпространението на варианта сега е под два дни в по-голямата част от Обединеното кралство, каза тя пред депутати в комисията по транспорт.

Въпреки това министърът на транспорта Грант Шапс каза, че правителството вярва, че мерките на Англия по план Б "ще ни изведат до новата година".

До 48 часа Омикрон ще доминира в Лондон

До 48 часа Омикрон ще доминира в Лондон

Ръстът на случаите в британската столица е сериозен