Никога не съм бил по-разтревожен от пандемията, отколкото сега. Това заяви специалният пратеник на СЗО за COVID-19 Давид Набаро по повод бързото разпространение на варианта Омикрон, съобщава "Ройтерс".

Той подчерта, че темпото на разпространение на новия вирусен щам е "безпрецедентно" и това е сериозен проблем за целия свят.

Според него ситуацията е изключително тежка и може да се усложни през следващите седмици.

В Световната здравна организация разполагаме с достатъчно информация, за да установим без съмнение, че вариантът Омикрон се разпространява много бързо, като времето за удвояване на броя случаи е 2-3 дни, посочи Набаро.

СЗО призна, че ваксините може да са по-малко ефективни срещу Омикрон

СЗО призна, че ваксините може да са по-малко ефективни срещу Омикрон

Засега Делта остава доминиращ вариант

"Притеснява ни, че хората смятат Омикрон за лек. Дори и в случай че той причинява по-малко тежко заболяване, огромният брой случаи отново ще натовари здравната система", предупреди експертът от СЗО.

Не искам да го сравнявам с миналата година, за мен тази ситуация е безпрецедентна, не знам колко сериозно ще бъде, но наистина призовавам всички да приемат думите ми насериозно, настоя той.

Вчера екип учени от Университета в Хонконг публикува изследване, разкриващо, че вариантът Омикрон се пренася и умножава 70 пъти по-бързо в човешките бронхи, отколкото оригиналният вариант и делта. Изследването показва и че белодробната инфекция, причинена от новия щам, е значително по-лека от тази от оригиналния вариант, което може да е знак за по-леко протичане на болестта.

СЗО: Омикрон представлява много висок глобален риск

СЗО: Омикрон представлява много висок глобален риск

Бързо разпространение и тежки последици…