Световната здравна организация предупреди, че вариантът на коронавируса Омикрон представлява "много висок" глобален риск - от една страна има данни, че ваксините не могат да осигурят пълна защита срещу него, от друга все още са малко данните за това доколко е опасен този вариант, предаде Reuters.

Според СЗО, общият риск от Омикрон остава много висок по редица причини. Според наличната към момента информация, преболедувалите и ваксинираните нямат достатъчно антитела, за да бъдат защитени от инфектиране с новия вариант на вируса - това може да доведе до висока скорост на разпространяването му и до "тежки последици".

Първи смъртен случай от Омикрон във Великобритания

Първи смъртен случай от Омикрон във Великобритания

А в континентален Китай засякоха варианта за първи път

Засега остава неясно дали по своята природа Омикрон е по-заразен от доминиращия вариант Делта.

Оценката на СЗО се потвърждава от изследване на Оксфордския университет, публикувано в понеделник, 13 декември. Лабораторните анализи са показали, че две дози от ваксините на AstraZeneca и Pfizer срещу COVID-19 не изработват достатъчно неутрализиращи антитела срещу Омикрон. Същевременно има надежда, че изработените Т-клетки могат поне да предотвратят тежко протичане на болестта.

Учените от Оксфорд отбелязват, че засега няма доказателства, че Омикрон предизвиква по-тежко протичане на заболяването.

Омикрон е установен в 63 държави досега

Омикрон е установен в 63 държави досега

Според СЗО вариантът Омикрон е по-заразен от Делта