Вариантът Омикрон на коронавируса е установен в 63 държави по света, съобщи Световната здравна организация (СЗО), съобщи France 24, цитиран от АФП. Организацията съобщи това в неделя, уточнявайки, че данните са актуални към 9 декември. Според СЗО вариантът Омикрон е по-заразен от Делта и намалява ефективността на ваксините, но причинява по-леки симптоми, както показват първоначалните данни.

По-бързо разпространение на варианта Омикрон се наблюдава както в Южна Африка, където вариантът Делта е по-слабо разпространен, така и във Великобритания, където Делта е доминиращият вариант. Поради липса на данни обаче не може да се каже дали темпът на разпространение на варианта Омикрон се дължи на това, че той е по-неподатлив на имунен отговор, че се предава по-лесно или е комбинация от двете.

Великобритания: Случаите на Омикрон продължават да нарастват бързо

Великобритания: Случаите на Омикрон продължават да нарастват бързо

Страната е изправена пред значителна вълна през януари без допълнителни ограничения

Първоначалните сведения показват, че ваксините са по-слабо ефективни по отношение на заразяването и разпространението на варианта Омикрон, констатира СЗО. Според наблюденията досега Омикрон причинява леко протичане на заболяване или асимптоматични инфекции, но според СЗО данните са недостатъчни, за да се установи клиничната тежест на този вариант.