Предварителните данни показват, че ваксините срещу COVID-19 може да са по-малко ефективни при новия вариант Омикрон, който също така носи по-висок риск от повторно заразяване. Това съобщи Световната здравна организация (СЗО) в ежеседмичния си доклад в сряда, предаде Ройтерс.

Според организацията са необходими повече данни, за да се разбере до каква степен Омикрон може да избегне имунитета, получен от ваксините или от преболедуване.

Тази седмица за първи път, откакто Делта стана доминиращата форма на вируса през април, процентът на заразите с нея е намалял. Това трябва да се тълкува предпазливо, тъй като е възможно държавите да извършват целенасочено секвениране за Омикрон и поради това да качват по-малко данни за всички останали варианти, включително Делта, посочва се в доклада на СЗО.

Въпреки това вариантът Делта все още е доминиращ, като на него се падат 99,2% от почти 880 000 проби, събрани през последните 60 дни. Тенденцията обаче е към намаляване на дела на Алфа, Бета и Гама вариантите. От общия брой проби около 3755 - или 0,4% - са Омикрон, а от другите три проблемни варианта пробите са 401, по-малко от 0,1% всеки.

СЗО: Производителите да се подготвят да адаптират ваксините си за Омикрон

СЗО: Производителите да се подготвят да адаптират ваксините си за Омикрон

Не бива да се чака последният момент, смятат от организацията