Дъщерята на президента на Филипините Родриго Дутерте ще се кандидатира за президент на изборите през 2022 г., а дългогодишният помощник на баща ѝ, ще бъде и неин кандидат за вицепрезидент, съобщи ABS-CBN късно в събота.

Самият президент коментира противоречиво дали знае за такова нейно намерение.

Анализаторите казват, че е от решаващо значение за Дутерте да има лоялен наследник на поста, който да го предпази от потенциални съдебни действия - в страната или Международния наказателен съд - заради хилядите убийства във войната му с наркотиците от 2016 г. насам.

Кандидатите трябва да се регистрират до 8 октомври, но оттеглянията и заместванията са разрешени до 15 ноември, оставяйки възможност за промени в сърцето в последния момент.

В момента Сара Дутерте-Карпио е кмет на Давао, третия по големина град във Филипините. В събота тя подаде кандидатурата си за кмет. По -рано тя заяви, че няма да се кандидатира за национален офис през следващата година.

Припомняме, че по-рано тази седмица Дутерте обяви, че напуска политиката.

"Няма да се кандидатирам за вицепрезидент през 2022 г.", заяви той. Огромното мнозинство от филипинците смята, че нямам право на това. Да се опитам да заобиколя закона и да се кандидатирам за поста на вицепрезидент би било нарушение на конституцията, на духа на конституцията. Днес обявявам, че се оттеглям от политиката".

Филипинският президентът Родриго Дутерте се оттегля от политиката

Филипинският президентът Родриго Дутерте се оттегля от политиката

Няма право на следващ мандат…

Родриго Дутерте, който според социологическите проучвания остава така популярен, както праз 2016 г., когато пое поста с обещание да се справи с разпространението на наркотиците, по конституция няма право да се кандидатира за втори мандат.

През август той обяви, че смята да се бори за поста на вицепрезидент. Критиците му го упрекнаха, че това е политически ход, с който се опитва да избегне съдебно преследване след края на мандата си.

Хиляди протестиращи във Филипините настояват за съд за Дутерте след изтичане на мандата му

Хиляди протестиращи във Филипините настояват за съд за Дутерте след изтичане на мандата му

"Стига вече! Край на режима на Дутерте сега!"