Разузнавателната служба на Германия (BND) потвърди, че дъщерята на втория по влиятелност нацист след Адолф Хитлер - Хайнрих Химлер, който ръководеше тайната полиция на Третия райх Гестапо, е работила за разузнаването като секретар в началото на 1960-те години, съобщава "Асошиейтед прес".

BND са уточнили пред в. "Билд", че Гудрун Бурвиц-Химлер, самата която е била известна следвоенна поддръжничка на крайната десница, е работила като секретар от 1961 до 1963 г.

От разузнаването са посочили, че обикновено не коментират въпроси, свързани с персонала, но са потвърдили, че Бурвиц е работила там, като разкритието е част от техните усилия да бъдат прозрачни относно нацистките връзки в миналото на BND.

Бурвиц-Химлер е работила в BND във време, когато службата е била ръководена от Райнхард Гелен, който е противоречив бивш германски генерал от Втората световна война, който също така е работил за разузнаването на САЩ след войната и е назначил много бивши военни офицери и нацисти като шпиони. Райнхард Гелен напуска БНД през 1968 г. 

Бурвиц-Химлер е починала през май на 88-годишна възраст.

Гудрун Бурвиц никога не се отрече от нацизма и баща си. Тя е била тийнейджър, когато войната приключила. Гудрун Бурвиц беше освободена от затвора през 1946 г., след като свидетелства в Нюрнберг.

Гудрун Бурвиц е икона в крайнодясната политика на Германия. Тя е била активен член на неонацистката "Щиле хилфе" (Тиха помощ). Организацията придоби известност със своята правна и финансова подкрепа за бившите членове на SS.

Хайнрих Химлер е създателят на SS. Той е бил член на най-близкото обкръжение на Адолф Хитлер. Химлер е архитектът на Холокоста.