Сочената за дъщеря на руския президент Владимир Путин ендокриноложка Мария Воронцова проявява интерес към създаването на бебета с променена ДНК, съобщи "Свободна Европа".

Преди това агенция "Блумбърг" информира, че в края на юли тя е участвала в секретна среща с участието на здравни чиновници и специалисти по генетика, на която темата е обсъждана. Според агенцията, присъствието на Воронцова не е случайно и че решението за евентуално провеждане на експерименти с "редактиране" на човешката ДНК ще бъде взето лично от Путин.

Впоследствие директорът на руския Научен институт по биомедицинска химия "В.Н. Орехович" - Андрей Лисица потвърди пред изданието РБК, че срещата се е състояла на 24 юли в Медико-генетичния научен център в Москва. На нея е дискутирана спорна идея на руския генетик Денис Ребриков за провеждането на генетичен експеримент, нееднозначен от научна и етична гледна точка. Той предлага да се използва технологията за генетично редактиране CRISPR-Cas9 за премахване на "неправилен" фрагмент на ДНК от оплодена човешка яйцеклетка. Ребриков планира да "редактира" ген, пораждащ наследствена глухота - когато той е "дефектен" и при двамата родители, децата също се раждат глухи. Съобщава се, че е намерена и двойка, готова да се подложи на експеримента.

По-рано ученият смяташе да модифицира ДНК в яйцеклетка на ХИВ-позитивна майка. В интервю за "Свободна Европа" самият той коментира, че да се намерят участници за такъв експеримент е практически невъзможно.

Повечето експерти, участвали в срещата, са възразили срещу плановете на Ребриков, а Мария Воронцова не е изразила еднозначна позиция. Тя е заявила, че научният прогрес не може да бъде спрян, редактирането на човешката ДНК трябва да бъде забранено за частни компании и да бъде изключителен прерогатив на държавата за "по-добър контрол".

Китай забрани генното редактиране на бебета

Китай забрани генното редактиране на бебета

Водещи учени считат, че това би било възможно само, ако има непреодолими медицински нужди

След като новината беше публикувана в рускоезичните медии, в руското общество се породиха въпроси дали интересът на президентското семейство не е свързан с използването на генното инженерство за военни цели.

В отговор на въпрос, зададен от агенция "Блумбърг", говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че редактирането на генома "не е президентска тема".

Темата предизвика и скептични реакции.

"Звучи страшно. Но! Като се има предвид 1) каква квалификация имат в Русия всички тези марии воронцови и 2) извечният спътник на руския живот - корупцията, може да не се съмняваме, че няма да създадат войник, лишен от страх и болка, а просто хора със сериозни нелечими заболявания." - коментира журналистката от "Ехото на Москва" Карина Орлова в профила си във Фейсбук.

Очаква се до края на този месец Ребриков да внесе предложението си за експеримента в руското здравно министерство.

Мария Воронцова, за която е известно, че е голямата дъщеря на Путин, никога не е представяна официално като част от неговото семейство. Руският президент пази в тайна самоличността на роднините си и информацията, която е известна за тях, е неофициална.